2016. november 23., szerda

Svédország dióhéjban

Ha azt mondod otthon, hogy Svédország mindenki egyből az IKEA-ra gondol, meg a focira és Ibrahimovicra. Valamint Stockholm, Eurovíziós Dalfesztivál, Abba. Habár nincs messze kicsi hazánktól a hosszú lábú, szőke modellek országa, mégis elég keveset tudunk ezekről a modern vikingekről. Töri órán néha megemlítésre kerültek (már amennyire emlékszem, nem a töri volt a kedvencem.. ) de máskor nagyon nem volt róluk szó. Egyszer-egyszer a híradóban is feltűntek, nyilván a migráns válság idején különösen, illetve ha fociról van szó, de egyébként nem nagyon. A köznapi ember számára Svédország kicsit mesebelinek érződhet valahol ott a távolban.
Amióta itt vagyok ( 4 kerek hónapja most már ) rengeteg dolgot tapasztaltam, láttam, tanultam. Hihetetlen szuper nép ez a svéd. Sok fura dolog van , de melyik nemzetnek nincsenek rigolyái és őrületes szokásai. Ezekben a "Svédország dióhéjban" bejegyzésekben igyekszem majd összeszedni csapongó gondolataim, mit is érdemes tudni ha valaki szeretne beolvadni, vagy csak néhány szokást átvenni és a hétköznapokba beépíteni.

# Fika

A fika, magyaroknak elég bután és viccesen hangozhat, de nem a malacságra, a kis zöld orrnyálkára gondolok most. A fika leginkább egy otthoni kávészünetre hasonlít. Itt azonban a svédek ezt mesteri szintre fejlesztették, a fikát piedesztálra emelték. A nap legfontosabb pontja, történhet időponttól függetlenül, kávézóban, munkahelyen vagy akár otthon, egyedül és barátokkal is. A kávé elengedhetetlen (az összes svéd kávézik), sajtos szendvics és kanelbulle (fahéjas csiga) is van néha. Nem sima kávészünet azonban, inkább olyan társadalmi esemény. Szent és a nap egyik, ha nem a legfontosabb része.


#Köttbullar

Azaz húsgolyó. Szerintem ez az egyik legismertebb svéd kaja, tele van plakátolva a főváros az isteni ikeás svéd húsgolyóval és áfonyamártással. Ami elsőre fura kombó és én is eléggé szkeptikus voltam vele, de aztán kipróbáltam itt, a húsgolyó hazájában és el kell ismernem, tényleg jobb a szósszal. Pedig alapvetően nem szeretem ha a sós kajám az édessel keveredik. Hiába mondják, hogy "egy helyre megy", valahogy sose tudtak meggyőzni. Borsóval és krumplival tálalják legtöbbször, az áfonyamártással pedig jól nyakon öntik. Csak ajánlani tudom, szerencsére tele az internet receptekkel, úgyhogy aki esetleg kedvet érez, hogy otthon is kipróbálja, irány a konyha vgy az Ikea :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése